Kruidkoek met Banaan, Rozijnen en Walnoten


Kruidkoek met banaan, rozijnen en walnoten.
Kruidkoek met banaan, rozijnen en walnoten.

INGREDIËNTEN (voor een springvorm van 16cm doorsnede)

  

250 gram volkorenmeel

8 gram bakpoeder

2 eetlepels koekkruiden

Snufje zout

200 ml karnemelk (lauwwarm)

150 gram bruine basterdsuiker

2 eetlepels keukenstroop

2 bananen
2 eetlepels rozijnen

2 eetlepels walnoten
Bak spray, olie of gesmolten boter


BEREIDING

 

Laat de rozijnen 10 minuten wellen in warm water, laat ze daarna uitlekken en dek ze droog met een keukenpapiertje. Hak de walnoten in stukjes (grof). Eén van de bananen in kleine blokjes snijden, de andere banaan in plakjes (voor de garnering).

Meng de lauwwarme karnemelk met de basterdsuiker en de stroop, roer tot de suiker is opgelost.

Zeef het volkorenmeel in een beslagkom, meng het bakpoeder, de koekkruiden en het snufje zout er doorheen.

 

Voeg beetje bij beetje het karnemelk mengsel toe aan de droge ingrediënten en mix tot je een gladde massa hebt. Spatel nu voorzichtig de blokjes banaan, rozijnen en de gehakte walnoten door het beslag.

Vet de springvorm in en giet het beslag erin, strijk het glad met een spatel. Verdeel de plakjes banaan over het beslag.


Oven:

 

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

 

Schuif de springvorm in de oven en bak de cake in 45 tot 50 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de koek gaar is. Komt de prikker er droog en schoon uit dan is de kruidkoek gaar.

 

Is de kruidkoek nog niet gaar verleng de oventijd dan met vijf minuten, controleer dan nogmaals of deze gaar is, Herhaal dit tot de kruidkoek gaar is.

 

Vlak voor het serveren kun je de kruidkoek nog bestuiven met een beetje poedersuiker.


Instant Pot:

 

Dek de springvorm af met aluminium folie.

Giet 250 ml water in de binnen pan van de Instant Pot, zet een rekje in de pan en plaatst daarop de springvorm.

Vergrendel de pan en sluit het ventiel, stel de IP in op 30 minuten HP. Na afloop van het programma NPR.


0 Berichten

Indische Pasteitjes met Kip


Indische pasteitjes met kip.
Indische pasteitjes met kip.

INGREDIËNTEN (voor 6 pasteitjes uit de piemaker of 12 gewone pasteitjes)

 

1 x basisdeeg voor pasteitjes

 

Vulling:

300 gram kipfilet

1 ui2 teentjes knoflook

2 cm verse gember1 rode peper (of sambal naar smaak)

1 kleine winterwortel

25 gram taugé

50 gram dunne rijstnoedels

2 theelepels kurkuma

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel gemalen koriander

2 eetlepels ketjap manis

3 hard gekookte eieren

Zout en peper naar smaak

Olie


BEREIDING

Vulling:

Snijd de kipfilet in kleine blokjes.  Pel de ui en de knoflook, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en hak het vruchtvlees ragfijn. Rasp de wortel op een grove rasp en de gember op een fijne rasp. Was de taugé. Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze koud en laat ze goed uitlekken.

Bak de ui in een beetje olie aan, als de ui begint te verkleuren de knoflook en de blokjes kip toevoegen en de kip rondom bruin bakken. Voeg vervolgens de wortel, rode peper, gember, kurkuma, koriander en komijn toe en bak ook dit een paar minuten mee.

Voeg de ketjap manis, de taugé en rijstnoedels toe en meng alles goed door elkaar.


Pasteitjes uit de oven:

De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius en een bakplaat bekleden met bakpapier.

 

Het deeg uitrollen op een licht bestoven blad tot een dikte van 3 mm, steek er cirkels uit van ongeveer 12cm.

 

Leg een eetlepel van de kipvulling in het midden van de cirkels en leg er een partje hardgekookt ei bovenop. De randen nat maken met een beetje water, het deeg dichtvouwen en de randen goed dichtdrukken met een vork. Bestrijk de pasteitjes met geklust ei.

 

Bak de pasteitjes ongeveer 20 minuten op 200°C tot het deeg gaar en goudbruin is.


Pasteitjes mbv de Pie Maker*:

Het deeg uitrollen op een licht bestoven blad tot een dikte van 3 mm, steek er per pasteitje een grote en een kleine cirkel uit met de bijgeleverde deegsteker.

Vet de holtes van de pie maker licht in met een beetje olie of bakspray.

 

Leg de grootste deegcirkel in de holte van de pie maker en vul deze met de kipvulling, leg er een partje hard gekookt ei bovenop.

Bestrijk de randen van het deeg met een klein beetje water en leg de kleine deegcirkel er bovenop, duw de randjes lichtjes aan.

Zet de pie maker aan en bak de pasteitjes in 10-12 minuten goudbruin en gaar.


* Gemaakt met de Double Pie Maker van Gourmet Gadgetry.



1 Berichten

Shakshuka met Merguez en Feta


Shakshuka met merguez en feta.
Shakshuka met merguez en feta.

INGREDIËNTEN (4 personen)

 

4 merguez worstjes

4 eieren

500 gram tomaten

1 rode punt paprika

2 uien

2 teentjes knoflook

1 eetlepel tomatenpuree

2 theelepels harissa

2 theelepels paprika poeder

2 theelepels gemalen komijn

1 theelepel gemalen koriander

1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

Olijfolie

Peper en zout

 

Garnering:

100 gram feta

1 eetlepel peterselie, fijngehakt

1 eetlepel koriander, fijngehakt


BEREIDING

Pel de ui en de knoflook, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Snijd de tomaten in blokjes en de merguez in stukjes van 2 a 3 cm.

 

Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en bak de merguez rondom bruin. Voeg de uien en de paprika toe en bak dit mee tot de ui begint te verkleuren. Voeg dan de knoflook, tomatenpuree, harissa, specerijen en de blokjes tomaat toe en bak dit een paar minuten mee. Tenslotte het blikje tomatenblokjes toevoegen en het geheel op laag vuur 10 minuten pruttelen. Proef en breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra harissa.

 

Maak 4 kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren, doe de deksel op de pan en laat de eieren nu op laag vuur in 6 tot 8 minuten pocheren tot het eiwit stevig is en de dooier nog zacht.

 

Garneer met feta en fijngehakte peterselie en/of koriander.

 

Lekker met platbrood.

 


Instant Pot:

Bak de merguez in een beetje olijfolie rondom bruin op de Sauté stand. Bak vervolgens de uien en paprika aan en voeg dan de knoflook, tomatenpuree, harissa, specerijen en de blokjes tomaat toe.

 

Bak een paar minuten en voeg dan het blikje tomatenblokjes toe, breng op smaak met peper en zout. Zet de IP uit door op Cancel te drukken. Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor Manual HP, 8 minuten. Als het kookproces klaar is op Cancel drukken en QR.

 

Maak 4 kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren. Pocheer de eieren op de Sauté stand tot het eiwit gaar is en de dooier nog zacht.

 

Daarna garneren met feta en fijngehakte peterselie en koriander.

2 Berichten

Egg Bites - Ei Hapjes uit de Instant Pot


Met geroosterd brood, geroosterde tomaten, avocado en kruidenroom.
Egg Bites - Ei Hapjes uit de Instant Pot.

INGREDIËNTEN:  (voor 7 stuks)

 

3 eieren

2 eetlepels ricotta

2 eetlepels geraspte oude kaas

1 tomaat

1 eetlepel bosui

1 eetlepel fijne kruiden (bieslook, kervel, basilicum)

Zout en peper


BEREIDING

Halveer de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Het bosuitje in fijne ringetjes snijden en de kruiden fijnhakken.

 

Breek de eieren in een schaaltje en klop ze samen me de ricotta los.

 

Voeg de blokjes tomaat, bosui, fijne kruiden en wat zout en peper naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar.

Verdeel het eimengsel over de holtes van de siliconen egg bites vorm.

In plaats van deze vorm kun je ook vuurvaste schaaltjes gebruiken, of rvs vormpjes gebruiken.

Dek de vorm af met aluminiumfolie of met de bijgeleverde deksel.

 

Vul de binnen pan van de Instant Pot met 250ml water. Zet een rekje onder in de pot en zet daarop de siliconen vorm. Vergrendel de pan.

Stel de IP in op Manuel, 10 minuten HP. Daarna 10 minuten NPR. Open de pan, haal de vorm eruit en stort de egg bites op een bord.

0 Berichten

Lamstajine met Abrikozen en Kruidige Tomatensaus


Lamstajine met abrikozen en kruidige tomatensaus.
Lamstajine met abrikozen en kruidige tomatensaus.

INGREDIËNTEN

 

Stoofpot:

750 gram lamsbout, in blokjes

2 rode uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

2 theelepels geraspte gember

4 tomaten

300 ml gezeefde tomaten

200 ml bouillon

2 theelepels harissa (of meer naar smaak)

1 kaneelstokje

2 theelepels kurkuma

2 theelepels gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel venkelzaad

1 theelepel kardemom

1/2 theelepel zwarte peper

1/4 theelepel zout

150 gram gedroogde abrikozen

Olijfolie

 

Garnering:

Gehakte platte peterselie of koriander

Handje geschaafde amandelen


BEREIDING

De uien en de knoflook pellen, de uien fijn snipperen en de knoflook fijn hakken. De tomaten in blokjes snijden. De helft van de abrikozen in kleine blokjes snijden, de rest heel laten.

 

Meng de harissa met de koriander, komijn, kurkuma, kardemom, venkelzaad, peper, zout en 2 eetlepels olijfolie. Doe de lamsbout in een kom en doe het specerijenmengsel erbij, meng alles goed door elkaar. Laat het afgedekt minimaal één uur marineren in tajine en bak hierin de blokjes lamsvlees rondom bruin. Haal ze uit de pan.  Braad in het achtergebleven braadvocht de uien aan tot ze zacht beginnen te worden, voeg dan de knoflook, de gember, de tomaten, de abrikozen en het kaneelstokje toe en bak dit nog even mee.  Voeg de gezeefde tomaten toe en 200 ml bouillon. Deksel op de pan/tajine en op laag vuur anderhalf tot twee uur laten sudderen.

 

Verwijder het kaneelstokje en breng de tajine eventueel nog wat extra op smaak met peper, zout of harissa.  Net voor het serveren bestrooien met peterselie of koriander en wat geschaafde amandelen. Lekker met couscous of bulgur.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker geen bouillon toevoegen en de stoofpot 6-8 uur op low laten stoven. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot het vlees op de Sauté stand aanbakken en uit de pan halen. Dan de uien aanbakken en vervolgens de knoflook, gember, kaneelstokje, tomatenblokjes en de abrikozen toevoegen en nog een minuutje mee laten bakken. Afblussen met de gezeefde tomaten en ongeveer 50 ml bouillon/water. Stop het bakproces door op Cancel te drukken.

 

Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Stel de IP in op Manual 35 minuten, daarna NPR. Open de IP nadat het ventiel naar beneden is gezakt. Werk de stoofpot op dezelfde manier af. 

1 Berichten