Surinaamse Pindasoep


Surinaamse pindasoep met kip, spitskool, bladselderij, ei en taugé.
Surinaamse pindasoep met kip, spitskool, bladselderij, ei en taugé.

INGREDIËNTEN

 

200 gram zoutvlees

2 kippenbouten

6 pimentkorrels, gekneusd

2 laurierblaadjes

Paar takjes bladselderij

2 uien, gesnipperd

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 madame Jeanette

2 grote tomaten in blokjes

1,5 liter kippenbouillon

Surinaamse pindakaas

200 ml kokosmelk

Zwarte peper

Zonnebloemolie

 

Garnering:

Spitkool of witte kool, in dunne reepjes

Taugé

Bladpeterselie

Hardgekookt eieren

Gekookte rijst of lontong

Fijngehakte pinda's


BEREIDING

 

Het zoutvlees ontzouten door het een uurtje te koken in water, of door het vlees overnacht in koud water te weken. 

 

Fruit de uien en knoflook in een beetje olie aan, blus af en met de bouillon en voeg het zoutvlees, de kippenbouten, de takjes bladselderij, de laurierblaadjes en de pimentkorrels toe. Voeg ook de madame Jeanette in zijn geheel toe. Breng de bouillon aan de kook en laat op zacht vuur 30 minuten trekken. Haal dan de kip uit de bouillon, laat iets afkoelen en pluk dan het vlees van de botten. Doe de botten en het vel terug in de pan en laat het geheel nog een uurtje trekken.

 

Maak ondertussen de garnituur klaar.

 

Zeef de bouillon, doe de bouillon terug in de pan en los hierin 4-5 eetlepels Surinaamse pindakaas op. Surinaamse pindakaas is vrij pittig, je kunt ook gewone pindakaas gebruiken (of half om half).

 

Voeg als de pindakaas is opgelost de blokjes tomaat, kip en de kokosmelk toe. Laat dit een kwartiertje mee verwarmen.  Breng de soep op smaak met versgemalen zwarte peper.

 

Schep de soep in kommen en voeg garnituur naar keuze toe.

 

 

Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker de bouillon 5-6 uur op low laten trekken, dan de kip uit de bouillon halen. Af laten koelen en het vlees van de botten plukken. De botten en het vel terug in de slow cooker doen en de bouillon eventueel  nog een paar uur laten trekken. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.


Reactie schrijven

Commentaren: 5
  • #1

    Henk (dinsdag, 10 januari 2017 10:19)

    Prima soep, smakelijk maar het kost wel veel tijd.

  • #2

    Jay Bee (dinsdag, 10 januari 2017 18:43)

    Hoi Henk,

    Fijn dat het gesmaakt heeft! Je kunt de tijd verkorten door niet zelf de bouillon te trekken maar gebruik te maken van kippenbouillon en fijngesneden kipfilet.

  • #3

    Henk (zaterdag, 14 januari 2017 22:14)

    Heerlijke soep. Het was alleen moeilijk om aan zoutvlees te komen, maar toch gelukt.

  • #4

    Inge (maandag, 23 april 2018 12:40)

    Bedankt, die ga ik deze week malen!

  • #5

    Eric (maandag, 14 mei 2018 08:16)

    Als je geen zoutvlees kunt vinden kun je ook pekelvlees gebruiken. Is bij elke supermarkt. Ik laat altijd een dikke plak afsnijden en maak blokjes.